Huidletsels

Huidletsels komen heel vaak voor en meestal zijn ze gewoon onschuldig. Denk aan een moedervlek, een vetbolletje of een pigmentvlek. Ze geven je doorgaans beperkte klachten maar worden omwille van functionele redenen – schuren tegen kledij bijvoorbeeld – of esthetische redenen weggehaald.

In specifieke gevallen zijn huidletsels echter minder onschuldig en ontstaat er huidkanker in de opperhuid. De twee meest voorkomende vormen van huidkanker komen voort uit de cellen van de opperhuid zelf: basaalcelkanker (basocellulair carcinoom) en plaveiselcelkanker (spinocellulair carcinoom). Zij vormen samen ongeveer 90% van de huidtumoren. Vaak zijn ze het resultaat van langdurige en/of overmatige zonexpositie in het verleden.  Op indicatie snijden we deze huidtumoren weg en voeren we, indien nodig, ook nog een reconstructie uit. Dit gebeurt meestal onder lokale verdoving, via een ambulante opname.
Daarnaast heb je het melanoom, dat uit pigmentcellen ontstaat. Deze vorm van huidkanker is goed voor ongeveer 10% van de kwaadaardige huidtumoren. We behandelen een melanoom altijd chirurgisch.

Sowieso raden we aan om je goed tegen de zon te beschermen, te stoppen met roken en regelmatig je huid te laten inspecteren door een dermatoloog.

In het kort:

Foto's voor en na

No items found.

Meer weten over een Huidletsels?

Meer weten over Huidletsels?