Borstreconstructie

1 op de 9 vrouwen wordt voor haar 75ste levensjaar geconfronteerd met borstkanker. Het is dan ook de meest voorkomende kanker bij vrouwen. De precieze oorzaak is nog onvoldoende gekend, al werden er wel een aantal risicofactoren geïdentificeerd: 

 • Geslacht: vrouwen hebben 100 keer meer risico op borstkanker dan mannen
 • Leeftijd: het risico groeit naarmate je ouder wordt
 • Erfelijkheid: als er binnen je familie  meerdere mensen borstkanker hebben gehad, ligt de kans voor jou hoger
 • Blootstelling aan straling: als je werd blootgesteld aan radiotherapie in de borstregio groeit het risico
 • Levensstijl

Afhankelijk van het type, de grootte en de lokalisatie van de kanker wordt een borstsparende ingreep of een borstamputatie uitgevoerd. Bij een borstsparende ingreep wordt een deel van de borstklier verwijderd, bij een borstamputatie de volledige borstklier, al dan niet in combinatie met de bedekkende huid en/of de tepel. Na beide ingrepen is een borstreconstructie mogelijk. 

De keuze voor deze ingreep ligt volledig bij jou. Voor sommige vrouwen draagt een borstreconstructie bij tot het herstel van het lichaamsbeeld, een grotere zelfzekerheid op lichamelijk en seksueel gebied en soms zelf een welgekomen afsluiter van een moeilijke periode. Voor anderen is de reconstructie niet nodig. Weeg zelf je argumenten af, informeer je voldoende over de opties en ga voor de keuze waar jij je het beste bij voelt.  

De borstreconstructie heeft als doel de vorm, het volume en de symmetrie van de aangetaste borst te herstellen. De reconstructie gebeurt zowel met protheses, tissue expanders en lipofilling als met een volledige (eigen) weefseltransplantatie, afhankelijk van jouw situatie en wens. Een volledige weefseltransplantatie is een microchirurgische ingreep die technische expertise en microchirurgische handelingen vereist. Dr. Decuypere genoot hier niet alleen een uitvoerige opleiding voor maar beschikt ook over een ruime ervaring.  

Voor de timing van de reconstructie, maken we een onderscheid tussen een primaire of onmiddellijke reconstructie, een secundaire of laattijdige reconstructie en een tertiaire reconstructie.

 • Bij een primaire reconstructie voeren we de borstreconstructie onmiddellijk na de borstamputatie uit. Het voordeel van deze techniek is dat je geen periode zonder borst hoeft te overbruggen. Meestal wordt deze techniek gekozen door patiënten met een genetische belasting (zoals BRCA 1 of BRCA 2) én patiënten die geen nabehandeling (radio- en/of chemotherapie) dienen te ondergaan. Deze reconstructie is zowel mogelijk met protheses, tissue expanders of lipofilling als met een volledige weefseltransplantatie. 
 • Bij een secundaire of laattijdige reconstructie gaat de amputatie niet samen met de reconstructie, doorgaans omdat er nog radio- en/of chemotherapie nodig is. Die nabehandeling doet de kans op complicaties (infecties en wondproblemen) namelijk stijgen. Je kunt de reconstructie zes maanden na het beëindigen van de nabehandeling uitvoeren. Als je in tussentijd niet zonder borst door het leven wil gaan, kunnen we een tijdelijke tissue expander in de borst plaatsen. Nadien zijn nog alle reconstructieve opties mogelijk. 
 • Bij een tertiaire reconstructie heb je al een borstreconstructie ondergaan, maar dringt zich toch een nieuwe reconstructie op. Vaak is dit omdat de eerdere reconstructie pijn veroorzaakt of het resultaat esthetisch moeilijk te aanvaarden is.  

De optimale timing van de reconstructie kun je tijdens de consultatie met dr. Decuypere bespreken. Tijdens dat gesprek worden alle types en behandelplannen nog eens uitvoerig uitgelegd.

In het kort:

 • Je wordt algemeen verdoofd.
 • Je blijft gemiddeld één tot zes nachten in het ziekenhuis, afhankelijk van het type reconstructie.
 • Vaak heb je meerdere operaties nodig.
 • Douchen mag.
 • Je draagt een steunbeha gedurende vier tot zes weken.
 • Je komt meerdere malen op controle.
 • Deze ingreep wordt terugbetaald als je borstkanker hebt of had, alsook als je genetisch belast bent.

Foto's voor en na

No items found.

Meer weten over een Borstreconstructie?

Meer weten over Borstreconstructie?